PTS…

Posted: Februari 20, 2012 in Nukilan Hati

Ini adalah post saya yang pertama pada tahun 2012. Ia adalah hasil gertakan minda dan getaran rasa yang kuat untuk kembali berpencak dalam arena maya ini setelah disentak oleh seorang sahabat. Sementelah tahun-tahun yang lalu saya memerhati dengan penuh minat peristiwa dan kejadian ciptaan tuhan yang begitu agung ini, ilmu dan pengetahuan yang diperoleh juga bertambah. Seiring dengan pengalaman dan kedewasaan yang kian menjengah.

2. 2012 adalah tahun yang menarik. Ia telah dan bakal mengumpulkan kejadian-kejadian besar yang begitu signifikan kepada ketamadunan bangsa-bangsa akhir zaman di dunia ini. Sarjana-sarjana Mayan begitu mempercayai bahawa 2012 ini adalah hari terakhir kepada ketamadunan dunia bagi membuka era baharu kepada usia dunia yang lain. Malah, Kalendar Mesoamerican turut memperakui perkara ini. Archaeoastronomer Anthony Aveni pula menyebutkan bahawa idea “balancing the cosmos” adalah begitu popular dalam komuniti Mayan. Walau bagaimanapun, sisi songsang peradaban karut manusia Mayan sukar dibuktikan secara saintifik. Kebanyakan sarjana-sarjana Islam pula mengaitkan idea ini tidak lebih sebagai pseudoscience yang begitu kabur dan kelam.

3.            Dalam kekalutan dunia menghadapi pelbagai kebobrokan yang berlaku angkara tangan-tangan ganas manusia itu sendiri, Malaysia pula bakal berhadapan dengan saat-saat getir Pilihanraya umum yang ke-12. Perdana Menteri masih berteka-teki bilakah tarikh dan masa yang sesuai semboyan pilihanraya akan diadakan. Kini, kerajaan melalui usaha-usaha transformasi telah mengorak langkah yang begitu pantas untuk membuktikan kepada rakyat bahawa mereka perlu diberi mandat sekali lagi untuk memacu Negara ke arah Negara maju 2020. Pembangkang juga punyai resipi tersendiri. Isu-isu lama seperti hudud, Israel, khalwat, liwat, rasuah dsb diputar-putar berulang kali. Rakyat mungkin ada yang sudah mengerti permainan-permainan yang ada dalam rimba politik ini. Hanya yang cerdik tidak akan tertipu di saat ada yang pandai dengan mudah sahaja diperdayakan.

4.            Apapun, bukanlah niat saya untuk merakamkan peristiwa dan kejadian ini dalam suatu ruangan pena yang begitu luas ini. Saya lebih suka untuk mengulas dan memberi pandangan mengenai sejauh mana manusia-manusia yang hidup dan menghirup udara bumi Malaya dan Malaysia ini mencapai tahap kematangan dalam berfikir dalam ruang lingkup sistem pentadbiran, ekonomi, politik dan budaya bahasa yang begitu tertelangkup dalam ruang sempit paradigma yang mengelirukan.

5.            Rata-rata manusia yang ada di muka bumi bertuah ini punyai satu maksud utama dalam kehidupan – kekayaan. Kekayaan boleh sahaja diistilahkan dalam pelbagai rupa bentuk. Paling siginifikan, kekayaan sering dikaitkan dengan wang ringgit dan kemewahan. Di kampung dan desa pula, kekayaan dikaitkan dengan kemampuan memiliki berbidang-bidang dan berekar-ekar tanah. Golongan environmentalis bagaimanapun, menganggap kekayaan adalah kemampuan manusia untuk memelihara dan memulihara alam sebagai sebahagian dalam kehidupan mereka. Dunia perubatan pula mendefinisikan kekayaan sebagai nikmat mengekalkan kesihatan dalam kehidupan seseorang. Para agamawan pula lebih tenang mentakrifkan kekayaan sebagai nikmat dalam ibadah yang membuahkan restu dan redha Tuhan yang Esa. Ironinya, kekayaan adalah sesuatu yang menjadi keinginan dan hajat kemahuan setiap manusia.

6.            Dunia rata-rata menganggap orang-orang yang kaya adalah mereka yang mempunyai asset yang terbanyak. Murdoch, Warren Buffet, Gates dll. adalah antara beberapa yang disenaraikan oleh Forbes sebagai inidvidu yang memiliki asset terbanyak dalam peradaban dunia kini. Di Malaysia, nama Robert Kwok dan Ananda Krishnan adalah begitu sinonim dengan symbol kekayaan manusia di tanah air bertuah. Nama besar Syed Mokhtar AlBukhary juga adalah antara ikon yang Berjaya menjadikan Orang-orang Melayu begitu bangga dengan pencapaian seorang Melayu yang hebat sepertinya itu.

7.            Dalam memahami impian memiliki kekayaan, ramai orang terlupa kepada adab dan etika menguruskan kekayaan. Ia bukanlah sesuatu yang boleh diserahkan sebagaimana bisnes-bisnes pengurusan hartanah dan kewangan oleh Amanahraya dan Prudential. Adab menguruskan kekayaan memerlukan peribadi dan kemuliaan hati. Ia bukanlah sesuatu yang boleh dicapai dengan mudah.  Ia tidaklah begitu senang sebagaimana pergi ke Makkah, mengerjakan umrah dan haji daripada hadiah kemenangan peraduan TV atau pun sumbangan suara wanita yang lunak merdu dan kembali bertudung buat sementara mengukuhkan semula popularity dalam kalangan peminat-peminat.

8.            Menguruskan kekayaan memerlukan 3 idea utama: Pandai, Tawadhu dan Sabar (PTS). Idea PTS ini juga bukanlah sesenang takrifan terminologinya itu. Bahkan, membahaskan ketiga-tiga perkataan ini juga bukanlah boleh dibuat sehari dua. Pandai dalam menguruskan harta melibatkan pengetahuan dan pengalaman. Kepandaian boleh dicari melalui siri-siri pengajaran ilmu dimana-mana. Kepandaian akan hadir sendiri setelah ilmu-ilmu itu diaplikasi dalam kehidupan. Pengalaman pula berbeda. Ia hanya akan hadir mengikut waktu dan masa. Pengalaman adalah seperti angin yang bergerak seiring dengan peredaran zaman. Ia tidak boleh dibeli dan dijual ganti.

9.            Menguruskan kekayaan dengan kepandaian mesti disertai dengan sifat tawadhu’. Kerana kekayaan itu adalah siginifikan. Ia bersifat substantif dalam kehidupan manusia. Kekayaan tidak dapat tidak sering dikaitkan dengan kemampuan memiliki sesuatu yang berharga. Justeru, pemilikan ke atas sesuatu yang berharga itu mestilah dikukuhkan lagi dengan sifat tawadhu’. Meskipun sifat ini adalah salah satu sifat yang terpuji dalam agama Islam, ia sebenarnya juga adalah satu fitrah semula jadi dalam kehidupan manusia. Bayangkan sahaja bayi yang baharu lahir itu adalah hasil mani sperma yang berenang nakal dan ovum yang akhirnya bercantum menjadi nutfah dan mudghah. Ia keluar daripada lubang kencing yang hancing dan tinja yang busuk yang masuk ke dalam lubang kencing juga. Ia sekali lagi keluar dari lubang kencing si ibu yang begitu sakit melahirkannya. Bukankah itu betapa manusia perlu kepada kerendahan hatinya apabila sesekali menikmati kekayaan?

10.          Adapun Sabar adalah sangat subjektif. Sabar adalah lima huruf yang begitu mudah dieja tapi sukar diduga. Menduga kesabaran bererti menduga iman. Dalam menguruskan kekayaan, kesabaran adalah sesuatu yang instrumental. Khususnya apabila kita berhajat menggunakan kekayaan dalam erti waktu dan masa yang tidak kena pada tempatnya, sabar perlu dipraktikkan sebagai benteng menghalang kepada kesalahan-kesalahan yang bakal dilakukan itu.

11.          Falsafah PTS yang saya cuba bawa ini bukanlah juga sesuatu yang baharu. Cuma, adab dan etika kita apabila memperoleh kekayaan terkadang-kadang sering melupakan kita kepada ciri-ciri yang begitu penting ini.  Malah tiadalah saya ingin mengatakan kekayaan itu sebagai sesuatu yang tidak bermakna kepada kehidupan kerana fitrah manusia itu sendiri sememangnya menginginkan kekayaan.

12.          Menyentuh soal kekayaan perasaan dan jiwa pula, saya meyakini bahawa kedua-dua “makhluk” yang ujud dalam diri manusia ini tidak boleh diukur dan diurus sebagaimana mengurus kekayaan.  Perasaan yang dikayai dengan cinta, kasih dan sayang biasanya akan bersifat lembut. Ia mudah didampingi dan dibelai. Ia jarang menyakiti malah menyantuni. Ia memberikan senyuman kepada kemurungan. Ia mencipta hari yang indah setelah semalam yang merekah.  Jiwa pula punyai satu ruang yang dinamai hati.  Ia dicipta dalam keadaan kekalutan asalnya. Bahkan, Allah sewaktu menegaskan soal manusia menyebut manusia itu dicipta dalam keadaan “Halu’aa” yakni kekalutan dan keresahan. Walau bagaimanapun, jiwa masih boleh dilentur. Jiwa, meski membolak balik hati, masih boleh diyakini. Meski meresah rasa, masih boleh disapa. Justeru, hendaklah manusia meyakini bahawa kekayaan perasaan dan jiwa adalah tidak lari dalam kehidupan ini. Ia adalah sekali lagi merupakan fitrah yang memerlukan kehidupan beragama. Kehidupan yang mesti diatur dengan sebaik-baiknya dalam satu sistem aturan yang dibekalkan oleh sang pencipta.

Advertisements
Komen-komen
  1. NFM berkata:

    Very impressive!!

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s